El Blog de Vinsentvega ;)

Un blog de tot un poc

Aprendre a jugar al Truc Negre

Posted by VinsentVega a 9 Juny 2011


Variant del joc de truc tradicional amb la baralla espanyola típica però es juga amb més cartes. Les mateixes que el Truc Blanc + dotzes, onzes i sotes. Només es lleven els 10, 9, 8, 2 i comodins de la Baralla Espanyola. Per aprendre llig…

L’envit són els punts que val cada carta i es pot “cantar” en la primera mà. Si es passa de la primera mà NO HI HA ENVIT! En l’Envit SEMPRE  es sumen SOLS 2 cartes!!!

Cada carta val el seu valor d’envit(punts que valen les cartes) excepte els 12, 11 i sotes que valen ZERO d’envit. Les demés cartes valen el seu número que marquen excepte les Figures(4, 5, 1, 12, 11 i 10 del pal girat)

Per a “cantar l’envit cal saber:”

  • 2 cartes del mateix pal sumen 20 d’envit + el valor que tenen ixes cartes excepte si són Figures que no se sumen 20, sinó que se sumen el valor d’envit de cada Figura. Exemples: (Suposem que es gira COPES)
7 ors( o bastos o espases) i 3 d’ors( o bastos o espases) = 30 d’envit: 20 per ser del mateix pal + 7 i +3
7 ors( o bastos o espases) i 11 ors( o bastos o espases) = 27 d’envit: 20 per ser del mateix pal + 7 + 0
12 ors( o bastos o espases) i sota d’ors( o bastos o espases) = 20 d’envit: 20 per ser del mateix pal + 0 + 0
  • Una Figura + una altra carta es sumen el valor de les 2 cartes.  Exemples: (Suposem que es gira COPES)
4 copes + 7 del pal que siga = 39 d’envit MÀXIM ENVIT BLANC: 32 pel 4 del pal + 7 del valor del 7
1 copes + 4 del pal que siga = 34 d’envit MÀXIM ENVIT BLANC: 30 pel AS del pal + 4 del valor del 4
5 copes + 12(u 11 u sota de quasevol pal menys Copes) = 31 d’envit: 31 pel 5 del pal + zero
  • 2 ó més Figures Açò s’anomena Flor Callada i és com la Flor normal però No es té perquè cantar. Com és una Flor es sumen les 3 cartes com amb les mateixes condicions que l’envit normal però sense sumar-se 20 per ser del mateix pal( ja que com a mím 2 de les 3 cartes són del pal de Triumf(Pal que es gira). Exemples: (Suposem que es gira COPES)
– 12 i 11 de Copes +7 de quasevol pal:=64 d’envit:29 pel 12 de Copes,+28 per l’11 de Copes+ 7 pel valor del 7
– 12 i 11 de Copes + 12( u 11 o sota d’un pal que no es el girat): 57 d’envit: 29 pel 12 de Copes, 28 per l’11 de Copes i Zero pel valor del 12( u 11 o sota del pal no girat)
– 12, 11 i As de Copes = 93 d’envit. Envit Màxim: 32 pel 4 de Copes + 31 del 5 de copes + 30 de l’As de Copes
També existeixen les Flors: Conjunt de cartes disposades de la següent manera que valen 3 punts o pedres per ser flors i que s’han de “Cantar sempre” quan t’arribe el torn.
Si algú ha envidat abans o de cantar la Flor, no conta l’envit ja que prevaleix la flor sobre l’envit. Després de cantar la Flor no es pot envidar.
Per tant poden ocòrrer 3 opcions:
– S’envida abans d’arribar al que té la Flor i el que té la Flor per a apuntar-se el valor de tindre Flor ha de dir que té Flor quan li toca el seu torn i SEMPRE abans de que passe l’envit.
– Es canta Flor i ja no es pot Envidar
– Se té Flor Callada i no es té perquè cantar la Flor (Així es cantaria l’envit i sempre guanyaria el que té Flor Callada perquè les seues cartes tenen un valor d’envit més gran que el que ha envidat) i per tant interesa fer creure al rival que es guanya l’envit just sense avisar que es tenen 2 Figures.
En les flors es sumen SEMPRE les 3 cartes, no com en l’envit q es sumen sempre 2. Les Flors poden ser: (Suposem que es gira COPES)
  • 3 Cartes del mateix pal excepte copes.
  • 1 Figura + 2 cartes del mateix pal(Excepte Copes)
I també existeixen les Flors Callades, que com el seu nom indica no es tenen perquè cantar. Per tant si algú Envida es pot cantar tranquilament sabent que es es va a guanyar perquè es tenen més punts d’envit que el rival(Ja que almenys es té 2 Figures)

Es reparteixen 3 cartes per jugador, i es pot jugar 2 contra 2, 4 contra 4 o 6 contra 6. Es tracta de guanyar 2 basses de les 3 possibles(3 cartes) del joc. Com el Truc Tradicional, però una volta repartides les cartes es gira una i significa el pal al que anem. Per a guanyar es juga a 13 pedres (“1 Guerra“), i cada 3 guerres guanyades es fa 1 “Coto” i qui guanye 2 Cotos GUANYA LA PARTIDA.  La partida inicialment va a 1 pedra per a qui guanye. Però si estàs segur que tens millor cartes pots “Trucar” quan t’arribe el torn per a guanyar 2 pedres en volta d’una. Qui truca no pot parlar fins que el contrincant no parle replicant que les seues cartes són millors i en aques cas el rival “Retrucaria“(que significa que qui guanye la mà es porta 3 pedres), ara el que ha trucat o la parella podria tirar el “ 4 Val” (que significa que qui guanye la mà es porta 4 pedres pel 4 Val) i aleshores el contrincant o parella podria tirar el “Joc Fora” que significa que es juga tota la Guerra (13 pedres). En cas d’acavar els 2 jugadors( bé perquè un acava amb Flor o Flor Callada i l’altre acava perquè guanya el Truc – Les seues cartes són majors que la Flor o Flor Callada del rival – ), guanyaria la Guerra el jugador i parella que guanyen el Truc( per això el nom del Truc en el Joc)…

Es pot mentir en tot moment menys en el m0ment de cantar el valor de l’envit on s’ha de cantar la veritat o cantar 1 Flor ( Ha de ser real que es té Flor per a poder cantar-la, no es pot mentir en aquest cas tampoc). L’envit es canta en el moment de jugar, és a dir, abans d’acavar la Primera Mà. Així els jugadors es fan una idea del que pot haver en el Joc.

Aleshores l’ordre de les cartes és: (de major a menor e imaginant que es gira el pal de la Copa)

4 del pal que es gira -> 32 d’envit -> 4 de copes

5 del pal que es gira -> 31 d’envit -> 5 de copes

1 del pal que es gira -> 30 d’envit -> 1 de copes

12 del pal que es gira -> 29 d’envit -> 12 de copes

11 del pal que es gira -> 28 d’envit -> 11 de copes

10 del pal que es gira -> 27 d’envit -> 10 de copes

Ara seguirien les Manilles:

As d’Espases -> 1 d’envit

As de Bastos-> 1 d’envit

7 Espases-> 7 d’envit

7 d’Ors-> 7 d’envit

Ara queden la resta de cartes com en el Truc Blanc:

Tots els 3 ( Poden ser quasevol dels 4 possibles 3) -> 3 d’envit

Els 1 restants: -> 1punt. En aquest cas 1 d’Ors. Ja que si fora de Copes, Ors o Bastos, aquest 1 pujaria a l’1 de dalt Figura (30 d’envit)

12 u 11 ó sotes de quasevol pal menys Copes.

7 de Copes (el 7 de Espases i d’Ors SEMPRE són Manilles)

Tots els 6

Els 5 que no són de Copes i

Els 4 que no són de Copes.

Només en la Bassa Primera es pot cantar Envit o Flor en cas de tindre-la a no ser que es tinga Flor Callada que no es té perquè cantar i s’ensenyaria al Final de la mà i s’apuntarien 3 pedres el que la tinguera. Si es juga per parelles o per trios, i es té més d’una Flor, és Obligat que si algú canta la Flor abans del teu torn, tu la cantes també. Si el que la canta abans que tú és del teu equip t’apuntes 3 + 3 pedres (per les 2 Flors) i si és de l’equip contrari es té que lluitar per vore qui té la Flor més alta poguent jugarse “El resto” (El que queda per acavar la Guerra)o no jugar-se’l (“Passar la Flor”). L’únic cas que no es canta una Flor Normal(No Flor Callada que es pot callar SEMPRE o si es vol també es pot cantar per a confondre al rival) és quan has tirat abans que el teu company i el teu company canta la Flor per darrere de tu. Si algú rival canta Flor ÉS OBLIGAT cantar-la per a sumar-se els punts i en aquest cas es lluita en la primera mà a vore qui té la Flor més alta com he explicat dalt.

És obligat cantar la Flor Normal:

– Si el rival la canta abans que tú.

– Si el teu company la canta abans que tú

– Si la canta el rival abans que tú.

És obligat cantar la Flor Callada:

– Si el teu rival la canta després que tú i tu no l’has cantat perquè tens Flor Callada.

A grans rasgos es juga com el Truc Blanc però amb les condicions que acave d’anomenar però es tenen moltíssimes més opcions que en el Truc Blanc i per tant és més emocionant i cal esbrinar amb més cura el que té el rival… Per a ser un expert en aquest Truc s’han de fer moltes hores per a que t’ocorreguen totes les opcions possibles i sàpigues que ocorre en eixe moment…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: